lördag 26 september 2009

Close Up: Gregory Crewdson

NYFF-poster1_718
Som ni kan se har New York Film Festival precis startat, men det är inte anledningen till det här blogginlägget utan det är fotografen, vars bilder man använt till festivalaffischen som jag vill uppmärksamma.

2007 besökte jag en utställning på Hasselblads Center i Göteborg som jag sent skall glömma. Bilderna som visades var megastora och varje bild såg ut som en scen tagen från en riktig film. Några av bilderna hade kända skådespelare med som aktörer och det förstärkte givetvis filmkänslan.

Fotografen som heter Gregory Crewdson jobbar precis som en filmregissör från Hollywood. Han har en hel stab med sig när han skall göra sina bilder. Crewson jobbar i dagar - ja, veckor för att kreera en enda bild som liknar en filmscen.

För att göra den här bilden, hade han till sin hjälp bl.a en ljusexpert (Rick Sands) som gjorde ljussättningen till Francis Ford Coppolas Dracula-film. Jag nämner det bara för att påpeka vilka medarbetare som han rör sig med.

NYFF-poster2_718
Den färdiga bilden! Spännande eller hur? Det är mer än bara en bild eller en scen, det blir som en hel film tycker jag.

För att ni skall förstå mig bättre, kolla videon...

Jag är avundsjuk på hans backup. Själv hade jag tänkt skaffa mig en "dramaten-vagn" för att att slippa bära alla tunga grejor när jag skall ut på uppdrag.

Hur glammigt är det på en skala?!

2 kommentarer:

 1. Ja du! Bilden du har med här är behindscenen mer spännande än det som kom ut! Det känns mer som en hobbybild som vem som helst kan ta och med tanke på vilka medarbetare han haft vet jag inte om jag kan ens säga att bilden är någorlunda bra!
  Men han gör säkert fantastiska bilder! Och han är säkert jätteduktig! Men å andra sidan, är det han som gör bilden och som ska stå som fotograf bara för att han trycker på knappen? För ärligt talat, om alla fick samma möjligheter att jobba med ett likadant och duktigt team skulle de allra flesta göra bra mycket bättre ifrån sig! Eller hur?
  Jag är mera imponerad av om du med endast en dramatenvagn skapar en bild jag faller för än om han med alla sina proffsmedarbetare skapar en bild! Men det är min åsikt! :O))

  Och jag tycker för övrigt att dramatenvagnen låter lyxigt! Du får smycka den lite så den ser lite mer hipp ut bara! :O))

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Hej Anneli!
  Bra kommentar! Jag håller med dig, MEN vi får inte glömma bort att han skapar idén och han skapar förutsättningarna! Bra tips om dramatenvagnen! Jag skall genast blinga den..;) Ha en fin helg du med!

  SvaraRadera