måndag 11 januari 2010

Konstinstallation eller sopptipp?

Konstnären Tyree Guyton har förvandlat ett slumkvarter i Detroit till en konstinstallation.
Folk som bor i trakten är inte särskilt imponerade av konstverken utan tycker att området mer börjar likna en sopptipp och flyttar därifrån om dom kan.

För omvärlden som inte bor i slumkvarteren som blev kvar efter kriser för bilindustrin och rådande kriser, tycker att det här är underbart!
Vad Tuyree Guyton gjort är att han har beväpnat sig med med färg och sopkvast och tillsammans med kvarterets barn har han utsmyckat ödestomter och rivningskåkar med färg, gosedjur, navkapslar, kundvagnar, gamla skor,bildelar och en massa annan skrot som han hittat bl.a på sopptippar till konstverket, eller som det kallas för nu, Heidelberg Project.

Tyree Guyton Heidelberg Project

Projectet har fått efterföljare. En grupp som kallar sig Object Orange har målat fallfärdiga hus orange. Jag läser vidare i Dagens Industri att en fotograf och en arkitekt planerar att i vinter spruta vatten på en rivningskåk och låta isen kapsla in den. Det projectet kallas för Ice House Detroit. Syftet är att dra uppmärksamhet till den förslummning som sker i staden.

Vad tycker ni? - Är det här konst eller är det en sopptipp?

Den gamla bildläraren i mig vaknar till liv när jag läser sånt här... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar